Nemogućnost doživljavanja orgazma kod žene

orgazam1Orgazam kod žena predstavlja trenutni vrhunac zadovoljstva, intenzivne fizičke prijatnosti i otpuštanja napetosti u toku seksualnog odnosa, praćen  izmenjenim stanjem svesti sličnom vrtoglavici. Tokom orgazma dolazi do refleksne kontrakcije karličnih i mišića oko vagine kao i mišićne kontrakcije i relaksacije materice i analnog otvora, što dovodi do osećanja blagostanja i užitka. Ovo je uopšeno rečeno o orgazmu, ali osećaj svake žene je drugačiji. 

 Postoje razlike u intenzitetu, učestalosti i količini stimulacije koja je potrebna za postizanje orgazma. Jedna od zabluda koje vladaju jeste da postoje dve vrste  orgazma - vaginalni i klitoralni, zapravo postoji samo klitoralni.

Ova podela je nastala jer  neke žene mogu doživeti orgazam kroz penetraciju, ako penis dovoljno stimulira klitoris. Međutim, jednom delu žena, i to ne malom, uz penetraciju je potrebna dodatna stimulacija klitorisa- manuelna ili oralna. Samo trećina žena doživljava redovno orgazam kroz seksualni odnos. Trećina može da ga doživi, ali uz dodatnu stimulaciju. I poslednja trećina nikada ne doživljava orgazam kroz polni odnos, već manualnom ili oralnom stimulacijom. Ženama je potrebno više vremena da postignu orgazam nego njihovim partnerima. Neki nalazi sugerišu da je potrebno barem 20 minuta seksualnih aktivnosti, pre postizanja orgazma. Takođe, potrebno je da se kroz dužu predigru ostvare uslovi za odnos. S druge strane, dobro je to što žena gubi manje energije na sam orgazam od muškarca i zato može da doživi više orgazama tokom jednog seksualnog čina. Pored  toga ona ima i više erogenih zona, što povećava mogućnost orgazma.

Jedan od najčešćih problema u seksualnom životu žene je nemogućnost doživljavanja orgazma- anorgazmija, i jedna od pet žena se susreće sa ovim problemom. Anorgazmija može imati različite oblike. Pojavu da žena nikada nije mogla da doživi orgazam razlikujemo od anorgazmije u kojoj je orgazam bio doživljavan u nekom trenutku u prošlosti.  Takođe, postoje slučajevi da žena nije mogla postići orgazam ni u jednoj situaciji, ni sa jednim partnerom, ali i oni gde orgazam može biti doživljen tokom masturbacije, ali ne i tokom polnog odnosa, ili se umesto penetracijom može izazvati oralnom stimulacijom. Ovaj poslednji oblik anorgazmije je veoma česta pojava.

 Iako je orgazam fiziološki proces, u njegovom odigravanju učestvuju brojni psihološki faktori koji ga mogu modifikovati. Orgazam je zapravo složena reakcija na mnoge fizičke, zdravstvene, emocionalne, kulturološke i psihološke faktore. Ove faktore možemo podeliti u dve grupe:

 Fizički faktori –pored fizičkog umora i neispavanosti, širok opseg bolesti, fizičkih promena i povreda kao i korišćenje različitih lekova može ometati postizanje orgazma. Svaka bolest može uticati na ovaj deo seksualnosti, uključujući dijabetes i neurološke bolesti, problem sa štitnom žlezdom i poremećaji metabolizma, kao i ginekološka operacija. Osim toga, nedostatak orgazma često prati druge seksualne probleme, kao što su bolni odnosi.  Previše alkohola može umanjiti sposobnost da dostignete vrhunac, a isto važi i za droge. S godinama dolazi do normalnih promena u telu žene, što takođe može uticati na seksualnost. Neki stručnjaci tvrde da uprkos ovim telesnim promenama, kvalitet i učestalost orgazama rastu sa godinama, i to usled delovanja psiholoških faktora- porasta samopouzdanja, opuštenosti, intimnosti i  poverenja u odnosu. 

Psihološki faktori koji  igraju ulogu u nemogućnosti da doživite orgazam su:

 • Anksioznost - Misli koje izazivaju zabrinutost kod žene obično su vezane za to da li je adekvatna svom seksualnom partneru, kako treba da se ophodi, da li ispravno postupa, ili čak da li će ona ili partner moći da dožive vrhunac.
 •  Stres i finansijski ili egzistencijalni problemi - Svakodnevni stres (razmišljanja o obavezama, novcu, budućnosti) stvara osećanje napetosti koje se prenosi i na telesnu ukočenost. U takvim trenucima karakteristično je potpuno zanemarivanje seksualnih aktivnosti, a ako i do njih dođe orgazam se teže doživljava. Da bi se smanjilo dejstvo anksioznosti i stresova  fokusirajte se na erotske stimulacije- atraktivnost partnera, na sam seksualni čin upotrebom erotske fantazije, ili na trenutne prijatne fizičke senzacije.
 •  Kulturološka i religijska uverenja - Nekada žene usled svojih jakih religioznih uverenja i strogih internalizovanih roditeljskih zabrana (nasleđenih “moralnih načela”) ne mogu da se opuste i shvate seksualni odnos kao nešto u čemu treba uživati. Značajan može biti i uticaj  kulturoloških mitova koji još uvek postoje u društvu, npr. da pristojne žene ne uživaju u seksu, kao i duplih standarda koji važe posebno za muškarce i žene.
 •  Krivica i stid zbog uživanja u seksu - One se osećaju krivim pri samom seksualnom kontaktu, sve vreme misle da rade nešto loše i da će ih zbog toga stići kazna.
 •  Strah od trudnoće i polno prenosivih bolesti - Nekad su žene te koje moraju da brinu o kontracepciji  i to im odvlači pažnju sa partnera, a nekada ta briga može prerasti u strah od posledica seksualnog čina,  i onemogućiti dostizanje vrhunca.
 •  Neznanje - Mnoge žene nemaju dovoljno ili adekvatno znanje o svojoj seksualnosti, često se plaše da istražuju ili da se upuštaju u seksualno uživanje. Istraživanje i razumevanje tela i onoga što volite, kao i pokušaj različitih vrsta seksualne stimulacije može pomoći da otkrijete ono što vam najviše odovara. Jako je važno da svaka žena preuzme odgovornost za svoje uzbuđenje, da nauči šta je uzbuđuje i da otvoreno razgovara sa partnerom o tome. Takođe, ukoliko ustanovi da partner doživljava orgazam pre nje, mogu zajedno raditi na  njegovom odlaganju orgazma.
 •  Nezadovoljstvo svojim telom i nisko samopouzdanje - Ako žena misli da nije dovoljno lepa, da nije dovoljno seksualno privlačna, ona će sve vreme biti preokupirana time kako izgleda svom partneru, pokušavaće da prikrije delove tela koji joj se ne dopadaju i neće moći u potpunosti da uživa i doživi vrhunac. Dakle, jako je važno  imati dobro mišljenje o sebi i o svom telu, to je jedan od preduslova za kvalitetan seks.
 •  Seksualna trauma - Ako u istoriji osobe koja ne može da doživi orgazam postoje neki vidovi seksualnog zlostavljanja ili bilo koji vid neadekvatnog tretiranja tokom seksa, za njih je seksualni čin nešto što vraća sećanje na prethodna neprijatna iskustva i može biti sinonim za agresiju, neprijatne i bolne doživljaje . Može da se desi da kod takve osobe dođe do potpunog “zamrzavanja” bilo kakvih  osećanja, ili nekih drugih smetnji, pa je sama priroda problema dosta šira od anorgazmije i preporučljivo je konsultovanje psihoterapeuta. Kako traumatična, tako i bilo koja prošla seksualna iskustva mogu učestvovati u oblikovanju sadašnjeg seksualnog ponašanja. 
 •  Problemi sa mentalnim zdravljem, kao što je depresija - Za ometanje orgazma pored same bolesti odgovorno je i dejstvo antidepresiva- lekova koji se koriste za ublažavanje simptoma depresije.
 •  Problemi u vezi - Nedostatak povezanosti sa partnerom, dosada, nerešeni sukobi i svađe, neizražena ljutnja, loša komunikacija potreba i želja, prevara, sumnje u odanost, tajne, nedostatak poverenja, kao i negativna osećanja i gubitak privlačnosti partnera, mogu loše uticati na seksualni život. Ukoliko postoji emotivno razumevanje, otvoren odnos, rešavanje konflikata, dobra komunikacija, slični  stavovi o seksu i razmatranje seksualnih preferencija, veća je verovatnoća da se doživi orgazam. Važno je da se doživljaj orgazma ne uzima kao imperativ i obavezan deo seksualnog čina, jer to stvara pritisak kod partnera i osećanje krivice  zbog neuspeha i nesposobnosti. Takođe, partneri treba zajedno da se bore da ne uđu u rutinu i da budu otvoreni za promene.
 •  Prekomerna kontrola osećanja ili ponašanja - Budući da je orgazam jedan od najintenzivnijih telesnih osećaja, moguće je da se kod nekih žena javi strah od gubitka kontrole, što može biti kočnica za njegovo odvijanje.

orgazam2U  najvećem broju slučajeva rešenje postoji! Nisu svi uzroci isti, neki su ireverzibilni, dok se drugi mogu ukloniti sa samo malo treninga i truda. Ako ste u vezi, zajedno sa partnerom radite na prevazilaženju ovog problema jer se on tiče oboje. To može poboljšati vašu vezu i u ostalim aspektima. Ukoliko osećate da ne možete sami da izađete na kraj sa ovim problemom, možete se obratiti stručnjaku za savetovanje ili za seksualnu terapiju.
Orgazam, naravno, nije jedino dobro u seksu, ali zašto bi iko bio uskraćen za taj oblik uživanja? Dobar seksualni život može obogatiti i uticati na kvalitet vašeg života, a i važan je preduslov mentalnog zdravlja. Zato se nadam da će vam ovaj tekst pomoći da razmislite kako da radite na njegovom unapređenju.

 Milica Karaulić, dipl. psiholog