Gordana Medenica

  • Kategorija: Savetnici

Goca MedenicaPsiholog, Geštalt psihoterapeut u edukaciji

Imam 26 godina i gestalt sam terapeut u edukaciji u okviru Gestalt studija Beograd. Imam iskustva u oblasti obrazovanja gde sam kroz rad sa učenicima i studentima naučila da se mladi susreću sa brojnim izazovima i velikim očekivanjima sredine a često ne nailaze na osobe koje bi im pružile razumevanje, uvažile njihovo mišljenje i pogledale u njihova osećanja. Upravo to je i bio jedan od razloga za uključivanje u ovaj projekat i verovanje da su mladi ljudi oni koji su nosioci promene i koji zaslužuju punu podršku i uvažavanje.

Za geštalt terapiju opredelila sam se jer mi je davala slobodu da izrazim svoju kreativnost i spoznam i sagledavam sebe na drugačije načine, pomogla mi je da naučim da uvažavam i poštujem klijenta u njegovom nastojanju da bude ono što jeste i postane najbolje što može.

Kao terapeut, verujem u to da smo svi rođeni kreativni i sa zdravim potencijalom da se suočavamo sa problemima i gradimo zdrave i konstruktivne odnose sa ljudimo oko nas. U nekom trenutku života, nešto može poremetiti ove procese i mi možemo ostati zakovani u nefunkcionalnim obrascima ponašanja i fiksirani u pogrešnim uverenjima o sebi i svojim potrebama. Geštalt terapija ima za cilj da pomogne u odgovorima na pitanje na koji način u sada i ovde održavamo ostajanje u prošlosti i time podržava klijenta da poveća sopstvenu svesnost i u skladu sa tim istražuje, traga za sopstvenim izborima i preuzima odgovornost za svoje ponašanje.

Dugo sam verovala da su znanje i tehnika terapijskog pravca ono što pomaže klijentu, ali sam dugogodišnjim radom uvidela da su znanje i tehnika nužni ali da je ono što je presudno zapravo terapeut sam a da je odnos koji klijent i terapeut zajedno kreiraju ono što je lekovito i što značajno utiče na promenu. Zato sam u razvijanju sopstvenog stila nastojala da budem strpljiva, podržavajuća, radoznala i otvorena za traganje zajedno sa klijentom.

Radujem se da zajedno istražujemo i bavimo se temama poput snova, partnerskim odnosima, depresijom, anksioznošću, nesanicom, disfunkcionalnim oblicima ponašanja, pitanjima, dilemama i svemu onome što vam otežava da dostignete svoje kapacitete, pokažete sredini vašu vrednost i razvijete svoj pun potencijal.