Doris Momirović

  • Kategorija: Savetnici

IMG 0367 Psiholog, psihoterapeut u edukaciji - završni nivo edukacije iz REBT-a (pridruženi trening centar Albert Ellis Instituta, Beograd); primarni nivo edukacija iz  SHEMA terapije (akreditovan od strane Međunarodnog društvo za Shema terapiju - ISST)

Psihologiju sam prvenstvenoupisala u želji da saznam kako možemo da pomognemo sebi, alii drugima da budu bolji, da žive ispunjeniji i srećniji život. Tokomstudijasamzavolela psihoterapiju.

Verujem u staru poslovicu „kakve su ti misli, takav ti je zivot“, zato sam odlučila da se edukujem za REBT terapeuta (Racionalno-emotivno bihejvioralna terapija). Edukacija me je inspirisala da poželim dadodatno proširim svoja znanja, te sam upisala edukaciju i iz SHEMA terapije. Takođe, u radu sa klijentima od nemerljivog značaja mi je iskustvo koje sam stekla volontirajući u različitim ustanovama mentalnog zdravlja.

U svom psihoterapijskom radu vodim se osnovnim principima REBT terapijskog pravca, pokazujući klijentima kako da postanu svesni svojih uveranja i stavova, koji ih uvode u nezdrave emocije i disfunkcionalna ponašanja. Zatim da ova neželjena stanja, koja im prouzrokuju psihički bol i patnju, zamene se zdravim i funkcionalnim, kao i da prošire sopstvene kapacitete za rešavanje problema. Ovaj proces je edukativan, a klijenti posle zavšetka formalne terapije nauče kako sami sebi da pomognu u sličnim životnim situacijama.

Verujem da psihoterapijski odnos,  zasnovan na poverenju, razumevanju, bezuslovnom prihvatanju, empatiji  i saosećanju,  predstavlja osnovu koja omogućava psihološku promenu. Kroz proces učenja i promene, zajedno prolaze obe strane, kako klijent, tako i terapeut. Cilj terapije je da zajedničkim snagama otklanimo ili smanjimo tegobe klijenta, osnažimo ih za dalji razvoj i uspostavimo adekvatne mehanizame suočavanja sa stresom savremenog življenja.