O poremećaju prilagođavanja

  • Kategorija: Problemi prilagođavanja

Poremecaj prilagodjavanjaIako je od strane većine psihijatara i pripadnika srodnih profesija kritikovan zbog svoje nedovoljne određenosti, poremećaj prilagođavanja nailazi na sve veće interesovanje modernog društva. Neretko se dešava da bude pomešan sa drugim poremećajima, kao što su anksiozni, akutni stresni i post traumatski stresni, sa kojima deli određen broj simptoma i manifestacija.
Ovaj se poremećaj javlja kada osoba ne uspeva da se izbori sa određenim stresnim situacijama, odnosno ne nalazi pogodan način da se adaptira na takve situacije, pa kod nje reakcije (nervoza, anksioznost, nesanica, poteškoće u koncentraciji, stalno plakanje...) na stresni događaj traju dosta duže nego što se očekuje u datoj situaciji. S obzirom da se isključivo razvija zbog postojanja nekog spoljašnjeg stresora, u slučajevima kada osoba postane spremna da se prilagodi stresnoj situaciji i izbori se sa onim što je muči, trebalo bi da dođe i do povlačenja ovog poremećaja.

Gubitak bližnjeg

  • Kategorija: Problemi prilagođavanja

tugaGubitak drage osobe je sastavni deo naših života. Takvo bolno iskustvo se ogleda u raskidima veza sa partnerima, prekidanju prijateljstava ili smrti naših najdražih, koju čovek najteže prihvata,  zbog svoje karakteristike apsolutne nepovratnosti. Ona sa sobom nosi neočekivani životni prevrat koji teško podnosimo. Iako znamo da nam sledi jednog dana, duboko u sebi potiskujemo tu činjenicu, neželeći da pričamo o njoj, a kada se desi našem voljenom, teško se mirimo sa tim da ga više nema, da ga više nećemo videti.

Tugovanje

Kada voljena osoba umre, odjednom je sve drugačije - tada život postaje težak, ispunjen tugom i neprihvatanjem. Kao normalne reakcije na događaj, javljaju se šok, bes, manjak samopouzdanja, praznina, usamljenost, očaj, osećaj dezorijentacije, kao i mentalne blokade.

Tuga, koja sledi nakon prvog šoka, podrazumeva duševnu i telesnu reakciju na pretrpljeni gubitak, ali i doprinosi  tome da možemo da se oprostimo od voljene osobe i gubitak konačno preradimo uz pomoć faza kroz koje prolazimo:

S namerom dođoh u veliki grad...

  • Kategorija: Problemi prilagođavanja

adaptacija-na-vrticPolazak deteta u jaslice ili vrtić, uglavnom predstavljaju prvo odvajanje deteta od porodice, na duži vremenski period. Dete se tada prvi put susreće sa većinom nepoznatih ljudi, kako dece, ali tako i odraslih, sada je potrebno da bude samostalno do određene mere, menja režim dana, ispunjava obaveze... Detetu je potrebno vreme, kako bi se prilagodilo na vrtić, kako bi se oslobodilo sa novim ljudima, i novim okruženjem, i kako bi prihvatilo novu rutinu i ritam života. Vreme adaptacije deteta na vrtić je individualno, zavisi od mnogo faktora, ali za većinu uspeha/neuspeha u detetovoj adaptaciji presudnu ulogu ima porodica. Da, sada se verovatno većina vas pita, zašto na sajtu za mlade, neko piše o adaptaciji deteta na vrtić, ali nekolicina vas je verovatno odmah pronašla ovo dete u sebi, samo u malo starijem uzrastu. Možemo primetiti veliku sličnost između adaptacija omladinca na fakultet, i polaska deteta u vrtić.

Često adaptacija na fakultet, za mnoge predstavlja veliki problem. Adaptacija, ili prilagođavanje, predstavlja promenu obrazaca ili strukture ponašanja, u skladu sa okruženjem, zahtevima sredine, ili šire zajednice. Neretko se dešava da pojedinac ne može da se adaptira, i tada dolazi do poremećaja adaptacije.