Andrej Todorović

  • Kategorija: Savetnici

vvvv   Diplomirani psiholog, edukant iz Psihonalitičke psihoterapije

            Unutrašnji svet svake individue ispunjen je raznovrsnim sadržajem. Kvalitet tog  sadržaja jednim delom čine potisnute, ambivalentne i destruktivne želje i impulsi koji nisu dostupni našem svesnom delu ličnosti, nego ih često na ne baš adekvatan način projektujemo u okolini stvarajući probleme i konflikte u interpersonalnim odnosima, gradeći sebi trnovite puteve u onom što smo naumili da uradimo. Šta raditi sa takvim  željama i impulsima koji stvaraju jake unutrašnje konflikte u nama? 

            Ova vrsta tretmana predstavlja osobenu vrstu dubinske psihoterapije gde se klijentu omogućava da slobodno ispoljava svoje misli, osećanja, fantazije i snove, a ja kao terapeut nedirektivnim pristupom, ali sa toplinom i uvažavanjem, slušam i nepristrasno analiziram izneti sadržaj. Kroz specifičnu vrstu odnosa koju ostvarujemo, nastojaću da pomognem klijentu da sam razotkrije nesvesne otpore i unutrašnje konflikte koji mu zadaju muke. Klijentu je dopušteno da govori o bilo kojoj temi iz svog života, bila ona daleka prošlost ili bliska, pri tom se sve stavlja u fokus „sada i ovde“ gde preko trenutnih osećanja koje data tema provocira dolazimo do uvida u klijentov problem.

Cilj terapije je da klijent integriše i osvesti iracionalne delove sebe koje je ranije odbacivao, kako bi bolje upoznao sebe i tako svesno i slobodno govorio i realizovao ono što želi. Jedan od glavnih nosioca ovog tretmana je strpljenje terapeuta i klijenta, iz čega ćemo sagraditi kostim po kom će klijent naučiti lakše da podnosi životnu neizvesnost, za koju smatram da predstavlja najveći teret života.