Moja priča ima srećan kraj- ispovest trudnice koja je imala anoreksiju

  • Kategorija: Poremećaji ishrane

lepotice"Do moje petnaeste godine živela sam fino, lepo, skladno, u ljubavlju ispunjenom  i harmoničnom odnosu moje porodice. Volela sam sebe baš onaku kakva jesam. Zapravo, ja se nisam ni pitala da li se volim da bih to zaključila. Pa to se podrazumevalo! Kako neko ne može voleti sebe?! Čak i da mu se nešto ne sviđa, to će pokušati da izmeni, zar ne?! Baš kao što sam i ja htela.

Da, od te čuvene petnaeste je sve krenulo. Mada u ispravnom smeru, nije bilo ispravnim putem. Zašto?! Zato što je nekada bolje izabrati duži put, koji zahteva dosta, a ne kraći koji iziskuje manje vremena. Iako se čini da drugi dovodi do ispravnog cilja, jer je lakše do njega doći zbog vremena koje je neophodno za njegovo ostvarenje, nekada je bolje izabrati prvi put. Jer ako krenemo drugim, dobićemo dodatne, izgubljene dane da bismo ispravili grešku koju smo počinili svojom brzopletošću, ali i iskustvo koje će nam pomoći da tu istu grešku više ne ponovimo. E, to sam ja dobila. Što znači – nisam izabrala ni prvi, ni pravi put.

Kako nastaju poremećaji ishrane?

  • Kategorija: Poremećaji ishrane

Eating-Disorder-Treatment1Uzroci nastanka poremećaja ishrane

 Sa obzirom da je teško načiniti eksperimentalnu grupu u kojoj bi se ispitivala uloga i povezanost pretpostavljenih faktora na nastanak poremećaja u ishrani, još uvek postoje razne teorije koje kreiraju različite modele na osnovu različitih studija. Upravo te studije, kao i mnoga literatura pokušavaju da specifikuju faktore odgovorne za nastanak poremećaja u ishrani Pristup koji ih integriše jeste biopsihosocijalni model, koji obuhvata sve vrste faktora, kreirajući put od kulture do biologije, sa posebnim naznakama na porodične, socijalne, kognitivne, lične i druge faktore.

Anoreksija - Istinita prica

  • Kategorija: Poremećaji ishrane

Anoreksija je poremećaj ishrane. Pogadja uglavnom mladje osobe, ali može se javiti u bilo kom dobu. Teško se leči, i ima najveću stopu smrtnosti. 
 

Visoka sam 170cm a težina varira. Recimo da je u poslednje vreme oko 56 kilograma. Izgubila sam menstruaciju pre pola godine. To se desilo nekoliko meseci nakon što sam spala na 48kg. Težinu sam vratila ali i dalje imam problema – pila sam dve hormonske terapije i kad prestanem da ih pijem nemam više ciklus.

Zablude i istine o poremećajima ishrane

  • Kategorija: Poremećaji ishrane

metar-povrca-400x300Da bismo nekome pomogli, moramo saosećati sa njim, a ako saosećamo mi i razumemo. Ali ne susrećemo se uvek u životu sa razumevanjem, pa samim tim ni sa saosećanjem, a ove dve stvari su preduslov da bismo mogli pružiti drugima adekvatnu podršku i pomoć u sferama života koje su za nas nepoznate. Nerazumevanje zbog neznanja vodi pogrešnom osećaju odbojnosti iz kojeg sledi osuda zbog nepodržavanja tuđih postupaka. Znajući za svoju neprihvaćenost od strane okoline, ljudi čuvaju neprihvatljive delove sebe kao mračne tajne i dozvoljavaju da ih iste izjedaju iznutra.

Ako prethodno navedene reči sagledamo iz ugla našeg sopstvenog problema, shvatićemo ih želeći razumevanje, ali ako to učinimo na primeru osobe čiji je problem poremećaj ishrane, isto neće biti slučaj (ako upravo to nije taj naš problem). Zato, čitajući naredne zablude i istine (koje ih razotkrivaju) o ovom veoma zastupljenom poremećaju danas, zamislite da opisuje zablude o vašem problemu, koje biste voleli da drugi pročitaju da biste mogli razumevanjem da budete prihvaćeni kao osoba koja više neće da se nosi sa tim, i koja će uz pomoć poželjne podrške okoline, a bez nepoželjnog problema, lepše živeti.

Anoreksija - iskustva koja su uzdrmala svet

  • Kategorija: Poremećaji ishrane

Bliznakinje anoreksija1.Bliznakinje koje su napravile pakt o gladi

Iako nisu jedine bliznakinje sa primerom dvostruke anoreksije, Marija i Keti Kempbel su zadobile globalnu pažnju kao lekarke čiji su rodtelji istaknuti pisci, očajni što su njihova deca najveći deo svog tinejdžerskog i odraslog doba provela po različitim klinikama. Čak i danas, nakon 20 godina bizarnog načina takmičenja, sa neprirodno detinjastim telom i glasom, mlade žene priznaju da pokušavaju da pronađu smisao u tome šta se desilo sa njihovim životima.