The terror of the Melty Man

potencijaPojam impotencije se prvi put pominje sredinom sedamnaestog veka, iako postoji otkad i ljudski rod. 1833.godine u Londonu, definiše se prvi put u Rečniku praktične medicine. Od tada pa do današnjih dana, značenje ovog pojma se nije suštinski promenilo, te se pod impotencijom označava nemogućnost muškarca da postigne i zadrži odgovarajuću erekciju potrebnu za seksualni odnos. Impotencija se može javiti u svim periodima seksualne zrelosti i može se ispoljiti kao:primarna- u slučaju kada muškarac nikada nije uspeo da ostvari seksualni odnos, i sekundarna koja traje određeno vreme, a do trenutka njenog javljanja muškarac je dobro funkcionisao.

Istraživanja pokazuju da se jedan od deset muškaraca, uprkos seksualnoj želji, suočava sa impotencijom. Stručnjaci za ovaj poremećaj najčesće koriste izraz "erektilna disfunkcija” da bi ga razlikovali od drugih, kao što su smanjena seksualna želja, teškoće sa ejakulacijom i postizanjem orgazma. Istraživanja pokazuju da 40 odsto muškaraca u različitim životnim dobima ima teškoće s postizanjem erekcije, a u osmoj deceniji čak 70 odsto. Međutim, problem impotencije nije nužno povezan sa starenjem, i od trenutka kada muškarac dobije seksualni nagon, može se javiti u bilo kom životnom dobu. Medicinska istraživanja pokazuju da je ovaj poremećaj kod 70 do 80% muškaraca organskog porekla. Međutim, kod mlađih muškaraca psihološki činioci su najčešći razlog polne nemoći.

Psihogena impotencija od organske se razlikuje po noćnim erekcijama, odnosno ukoliko postoje postoje noćne i jutarnje erekcije istih osobina kao i pre pojave impotencije, njen uzrok je psihogene prirode. Ukoliko je erekcija moguća tokom masturbacije ili u snu, isključuje je organski uzrok. Tokom noći, muškarci imaju tri erekcije i obično su najsvesniji samo one poslednje, odnosno kada se ujutru probude.Međutim, polni organ je aktivan tokom sna i tada doživljava erekciju. Veliki broj muškaraca tokom noći mora da ode do toaleta kako bi ispraznili bešiku i to je znak da sve dobro funkcioniše i da se seme jača.

Šta može uzrokovati impotenciju?

 Organski uzroci

U postizanju erekcije učestvuje više organskih sistema: nervni, vaskularni i hormonski. Delovanjem hormona i seksualnom stimulacijom nervni impulsi iz mozga, kičmene moždine i živaca polnog organa šire u njemu arterije da bi se povećao dotok krvi. U sledećoj fazi se opuštaju mišići zidova kavernoznog tela i ispunjavaju krvlju, a potom reaguje poseban venski mehanizam koji sprečava njen odvod i omogućava održavanje erekcije. U svim ovim etapama erekcije mogu nastati poremećaji koji za posledicu imaju seksualnu nesposobnost.Najčešći organski uzroci su: nerazvijenost ili anomalije polnih organa, povrede ili bolesti kičmene moždine pri čemu je oštećen centar za erekciju, kardiovaskularne bolesti, ateroskleroza i druge bolesti krvih sudova, poremećaj rada štitaste žlede, endokrini poremećaji, neurološke bolesti, gojaznost, povišene masnoće, povišeni pritisak. Impotencija je često propratna pojava nekih težih, hroničnih bolesti (poput dijabetes) koji iscrpljuju organizam i toliko smanjuju opštu vitalnost bolesnika, te on i ne oseća neku posebnu želju za seksualnim odnosima. Trovanje organizma alkoholom, duvanom i drogom može takođe izazvati polnu nesposobnost. Osim toga, uzimanje lekova, poput onih za smanjenje krvnog pritiska i lečenje čira, antidepresiva, takođe može dovesti do impotencije.

Psihogeni uzroci

impotencija001Kada je muškarac normalno razvijen i telesno zdrav, onda možemo očekivati da su uzroci psihološke prirode. Impotencija može biti posledica anksioznosti, emocionalnog stanja, negativnih osećanja, različitih strahova (strah od polne bolesti, trudnoće, prerane ejakulacije, da nije “dovoljno” veliki i širok, da će ga druge osobe u toku seksualnog odnosa čuti i videti, itd.). Strah od neuspeha je jedan od najčešćih strahova i sam po sebi može biti dovoljan uzrok, da do stvarnog neuspeha i dođe. Autosugestija je važan uzrok impotencije. Muškarac koji stalno sebi govori da neće moći da zadovolji ženu, na kraju najverovatnije i neće moći. Razlozi za impotenciju mogu biti i pritisak od strane partnerke da se stupi u brak ili da veza bude ozbiljnija, a muškarac još uvek nije spreman za obavezivanje, pad seksualnog interesovanja za partnerku, ili zainterovanost za drugu osobu (ponekad muškarac ni sam toga nije svestan ili to ne želi sebi da prizna). Pitoval, francuski lekar iz prve polovine devetnaestog veka je impotentne muškarce smatrao varalicama, tvrdeći da oni ne varaju samo svoje partnerke već često i same sebe. Jedan od čestih uzroka impotencije je i nedostatak veštine ophođenja prema ženi i nedovoljna prilagođenost muškarca partnerki, i impotencija je tada posledica nesigurnosti u seksualnoj ulozi. Osim toga, stavovi i ponašanje partnerke može značajno doprineti pojavi impotencije.

Predrasude

Malim penisom ne možete da zadovoljite ženu

Većina muškaraca ima problem sa tim da li im je “dovoljno veliki i širok”. Još u tinejdžerskom dobu počinju prva premeravanja, priče, divljenja, i zavist pre onima koji imaju veći od sopstvenog. Opterećenost veličinom polnog organa dovodi to toga da su neki od muškaraca u stanju da izgrade i tzv. kompleks niže vrednosti. Poslednja istraživanja (sprovedena u Americi) kažu da je prosečna dužina penisa 12.8 santimetara, najmanji penis u erekciji je imao dužinu od 4 cm a najveći 26 cm. Zanimljiva činjenica je da je dužina penisa merena posle oralnog seksa veća nego posle fantaziranja, tako da ako već želite da ga merite radite to na “pravi” način :) . Ženski orgazam najviše zavisi od stimulacije klitorisa (samo prva trećina vagine je osetljiva na stimulacije), te je korisno znati da su ljubavne poze i pokreti muškarca mnogo važniji od dužine polnog organa. Istina je da to malo muškaraca zna, a i oni koji to znaju ovo saznanje ignorišu , iako je ogromna većina muškaraca sasvim dobro "opremljena" za seksualni život.

Masturbacija kvari seksualni odnos

Ovom velikom predrasudom muškarce plaše još dok su dečaci (ah ti roditelji) , a sve sa ciljem da ih spreče da spoznaju vlastitu seksualnost. Zapravo, masturbacija je zdrava, smanjuje stres, i može da produži dužinu seksualnog odnosa.

Pravi muškarci vode ljubav nekoliko puta dnevno

Tvrdnja da se seksualna moć meri brojem polnih odnosa notorna je glupost. Ženama je mnogo važnija predigra, uživanje, i nežnost nego koliko često i koliko brzo se postiže orgazam. Prosečno vreme ejakulacije muškaraca proteže se od 2 do 5 minuta. Iskusniji muškarci ovo vreme produžavaju refleksom kočenja (sve se uči, samo je stvar vežbe).

Zakrivljeni penis stvara problem tokom odnosa

U toku erekcije muški polni organ se krivi udesno ili ulevo. To nema nikakve veze s uživanjem, ali može da predstavlja problem samo ako muškarac oseća bol.

filepicker-UAwBMxRgS5SEd7744eYg condom2

Impotencija iz ugla REBT-a

Svi mi imamo određena očekivanja od seksualnog odnosa, od toga koliko treba da traje, koliko učestalo, do toga da pravimo određene scenarije. Neki od nas vole nežnost, maženje, milovanje, laganu penetraciju, drugi nasuprot tome vole grublji seks, razna pomagala, kostime, neki vole da eksperimentišu sa mestima, neki sa načinima upražnjavanja seksualnih odnosa, a neki i sa seksualnom orijentacijom.

Međutim, kada muškarac ima perfekcionistička očekivanja u vezi sa svojim seksualnim životom i aktivnošću, i kada se jednom suoči sa ovim problemom usled bilo kojeg od razloga o kojima sam već pisala, on kroz određena iracionalna uverenja dovodi sebe u stanje nemira, depresije, nesigurnosti, pada samopouzdanja, uz osećaj srama i stida. Sva ova osećanja vode daljem održavanju i produbljivanju problema ukoliko se ne radi na njima. Ovaj seksualni problem u velikoj meri narušava sliku koju muškarac ima o sebi, ali istovremeno stvara strah u muškarcu da će sada izneveriti partnerku, da će se njeno mišljenje promeniti ili da će naići na podsmeh. Nažalost, ova očekivanja se u slučaju nekih partnerki potvrde, ali tada se morate zapitati da li je to prava osoba za vas ako vas ne razume i ne podržava.

Narušena slika o sebi dovodi do straha od budućeg neuspeha i isčekivanja istog što vodi produbljivanju prvobitnog straha i ponovnom neuspehu u postizanju erekcije. Naime, muškarac strahovanjem od budućih neuspeha sebe uvodi u začarani krug, i umesto da se opusti i uživa u seksualnom odnosu, on se fokusira na to da li će ostvariti erekciju. Fokus bi trebao da bude na emocionalnom doživljaju, osetima koje vode ka užitku i zadovoljstvu, ali usled straha muškarac je u stalnom isčekivanju najgoreg scenarija i u većini slučajeva odustaje od seksualnog odnosa i počinje da ga izbegava. Dakle, u osnovi ovog začaranog kruga su iracionalna uverenja o seksualnom odnosu, strah, isčekivanje neuspeha. Anksioznost povodom anksioznosti, depresija i stid mogu biti pratioci ovog problema odnosno sekundarni emocionalni poremećaj. Stid i depresija se mogu javi povodom same činjenica da muškarac ima ovaj problem i samim tim krene da sebe obezvređuje. Perfekcionistički stav u vezi sa seksualnim odnosom je najznačajniji i vodi prvo pojavi a zatim i održavanju ovog problema. Najčešće iracionalne ideje koje se javljaju su:” Ne sme da mi se desi ponovo. Ja moram da uspem ovaj put. Ne sme da mi padne. Ako si se to ponovo desi, to je užasno i ja to više ne mogu da podnesem. Mora odmah da mi se digne. Sigurno misli da sam jadan i nesposoban. Koji sam ja mučenik…” Posledica ovakvog razmišljanja jeste impotencija.

Po teoriji rebt-a (racionalno-emotivno-bihejvioralne terapije) ljudi uznemiravaju sami sebe pogrešnim razmišljanjem i emocionalni problemi nisu uzrokovani samom situacijom, već difunkcionalnim razmišljanjima kao što su preterivanje, rigidno razmišljanje, razmišljanje sve ili ništa, pojednostavljivanje, generalizacija, skok na zaključak. Način razmišljanja je taj koji dovodi do disfunkcionalnih ponašanja i nezdravih emocija. U slučaju impotencije to su izbegavanje i prekidanje seksualnih odnosa, prekid veze, udaljavanje od partnera, samookrivljavanje, povlačenje. Što se tiče nezdravih emocija to su najčešće anksioznost i depresija. Muškarci često zaboravljaju da neuspeh u seksu može biti posledica niza faktora kao što su umor, bolest, problemi u svakodnevnom funkcionisanju, nezdrav način života, nesigurnost u sopstveni izgled. Ako posle neuspeha postave sebi apsolutističke zahteve da sledeći put moraju uspeti, krenu sa obezvređivanjem sebe da su ispali nesposobni, predviđanjima neuspeha ili osudjivanja i podsmevanja od strane druge osobe ako im se to ponovo dogodi, uvešće sebe u strah od neuspeha koji će samo dovesti do otežanog postizanja erekcije. Ovakav način razmišljanja usmerava obraćanje pažnje na erekciju, svaki potez i nivo uzbuđenosti, a ne na samo seksualno uzbuđenje i zadovoljstvo. U takvim situacijama, opuštanje se vrlo retko događa, seksualni odnos polako prestaje da bude zadovoljstvo a počinje da bude opterećenje a samim i da se kasnije izbegava.

U okviru rebt terapije, terapijske intervencije se odnose pre svega na kognitivnu restrukturaciju, odnosno na menjanje stavova koje muškarac ima u vezi sa seksualnim funkcionisanjem. Zajedno sa terapeutom, pojedinac radi na bezuslovnom prihvatanju sebe čak i onda kada doživi neuspeh u seksualnom životu. Kada se oslobodi anksioznosti, depresije i osećanja stida (nije nužno da se jave sva ova osećanja), radi se na izgradnji klijentove frustracione tolerancije i edukacija klijenta da se osnaži i kasnije bude sam svoj terapeut u sličnim situacijama.

couple-talking-on-couch-main

Da li se i kako impotencija leči?

Lečenje impotencije zavisi od uzroka iste. Ukoliko je uzrok organski leči se lekovima, a ukoliko je psihogeni leči se putem psihoterapije. REBT i KBT su se pokazale kao najefikasnije u rešavanju ove problematike.

Zaključak

Iako impotencija ne ugrožava život osobe može biti uzrok velikih patnji: negativno uticati na redovne aktivnosti, dovesti do raskida kvalitetne veze između muškarca i žene, uništava samopouzdanje muškarca, čini ga depresivnim i neraspoloženim, baca senku na zadovoljstvo i životnu radost. Usled svega toga impotencija je ozbiljan problem i ne treba ćutati o njemu. Uzroci, i organski i psihogeni se leče.

Jako je važno da se vi i vaš partner znate šta se događa između vas, pružite jedno drugom podršku i razumevanje. Komunikacija nije samo osnovni već i neophodni deo svake veze. Neretko se dešava da usled impotencije muškarca, žena krene da sumnja da je problem u njoj, njenoj privlačnosti, da nije dovoljno uzbudljiva, interesantna i da je partner ne voli više. Naravno to može biti istina ponekad, ali mnogo češće se događa, naročito na početku veze, ili seksa za jednu noć, da muškarac bude anksiozan i da usled autosugestije sam sebe sabotira. Zato je dobro da sa svojim partnerom pričate o svemu, i budete mu podrška. Svi mi smo nesigurni ponekad, naročito kada želimo da ostavimo utisak. A muškarcima se od detinjstva "serviraju" priče o muškosti, a da ne pričamo o "čuvenim podvizima" za koje je svaki barem jednom čuo. I na taj način, ako taj jedan može, mogu svi. 

Za kraj odgledajte klip iz britanske serije Coupling koji vrlo slikovito upisuje ovaj problem, i pomaže nam da shvatimo mi žene kako je vama muškarcima ali i vama da vidite da niste jedini i da mnogi imaju isti problem, samo najčešće to kriju.


Bojana Obradović

Master psihologije i REBT psihoterapeut pod supervizijom