OK JE DA TI NIJE OK - 10. oktobar Dan mentalnog zdravlja

  • Kategorija: Dešavanja

ji

10.oktobra povodom Dana mentalnog zdravlja, tim Pričajmo o tome u saradnji sa KZM grada Beograd organizuje za vas niz dešavanja. Pozivamo vas da dođete sa prijateljima, porodicom, voljenom osobom ili sami, i zajedno sa nama naučite nešto novo, i preuzmete brigu o svom mentalnom zdravlju. Želimo da sa vama kroz prijatno druženje, razgovore, smeh razbijamo predrasude o mentalnom zdravlju i da stvarno bude ok kada nam nije ok. Vidimo se! :D

PREDAVANJA

13:00 - 14:30 - PSIHOTERAPIJA KAO LEK

Naša savetnica Dušica Veđić (psiholog i geštalt psihoterapeut u edukaciji) pričaće sa Vama o tome: Šta je psihoterapija i koje su dobrobiti od nje? Koji su nam problemi zajednički i kako se na njima radi? Tokom ovog predavanja svi zainteresovani će dobiti priliku i da uz pomoć jedne kraće vežbe iskuse kako to izgleda raditi na sebi. I najvažnije, podeliće sa vama kako je prihvatanjem da nije OK i sama došla do toga da je i više nego OK!

15:00 – 16:30SEX, DROGA, ROKENROL

Zašto dobar seks tako često brzo izbledi, čak i kod parova koji se vole kao i ranije? I zašto dobra intima ne garantuje dobar seks kao što se često pogrešno veruje? Možemo li da želimo ono što već imamo? Da li je danas tabu reći da si nevin-a posle 20te? Da li žene "žive" romantične filmove a muškarci porniće? Šta ako njega "boli glava"? Ljubav je smisao života? Kako mladi danas doživljavaju svoju seksualnost? Šta nam mame i tate nisu rekle o seksu i ljubavi? Kakva je bliskost u partnerskim vezama? Na koji način prevazilazimo svoju usamljenost, da li smo postali zavisni od pornografije, i čega se stidimo kada je o seksu i ljubavi reč, diskutovaće sa vama naša rebt savetnica Bojana Obradović.

TRIBINA

17:00 – 19:00OK JE DA TI NIJE OK

Završni događaj je tribina u okviru koje će naša koordinatorka edukativnog sektora, Jelena Vukelić i naš savetnik Ivan Đorđević, predstaviti naš projekat, rezultate našeg uskoro jednogodišnjeg rada i govoriti o mentalnom zdravlju mladih u Srbiji.

Specijalni gost, Dragan Jugović, predsednik Udruženja Duša će posetiocima govoriti o normalnim ljudima sa psihičkim problemima, projektu Svaka duša je važna, i o tome kako je na svojoj duši osetio značenja reči “stigma” i “autostigma”.

RADIONICE

12:00 – 13:30FOTOŠOPIRANA STVARNOST

Da li vam se ponekad učini da vaši virtuelni prijatelji imaju interesantniji život od vas, jedu ukusniju hranu ili imaju zgodnijeg partnera/ku? Da li ste za ili protiv socijalnih mreža? Koje su prednosti, a koje mane istih? Kako se borimo sa savremeni terorom savršenstva i očekivanjem da budemo najbolji, uvek raspoloženi i srećni?
Radionicu vodi Irena Korićanac, psiholog i psihoterapeutkinja iz Psihološkog ateljea. Zbog ograničenog broja mesta, prijave su obavezne na mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili na FB stranici Psihološki atelje

13:15 – 15:15KOJU IGRU IGRAŠ?

Na koje načine se "snalazimo" kako bismo izbegli bliskost? Šta time dobijamo, a šta gubimo? Zašto nam se neke situacije iznova ponavljaju? Hajde da pričamo o tome! Broj učesnika je ograničen. Radionice vode naše savetnice Marija Milovanović i Ana Knežević. Prijave na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  

15:30 – 17:00 - OK JE DA TI NIJE OK

Kako znamo da smo OK? Kako znamo da nismo OK? Kada nismo OK, da li o tome ćutimo ili razgovaramo sa nekim? Da li nas takve situacije čine slabim ili jakim? Kako sebe da razumemo i prihvatamo i kada nismo OK? Kome sve možemo da se obratimo tada? U redu je da otvoreno pričamo o tome, jer briga o mentalnom zdravlju počinje od nas samih! Ko može učestvovati: Da biste učestvovali na radionici, nije nužno da imate psihološki problem. Bitno je da ste zainteresovani za dobrobit vašeg mentalnog zdravlja. Učesnici: Ograničen broj učesnika. Radionice vode naše savetnice Nina Mićović i Božica Vuksanović. Prijave slati na mejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  i Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  

INFOKUTAK

12:30 – 13:30PITAJTE PSIHOLOGA

Koja je razlika u poslu školskog i kliničkog psihologa? Da li psiholog sme da vam prepiše lekove? Šta psiholozi rade u marketing firmama i HR-u? Zašto psiholozi skoro uvek odgovaraju sa “možda” i istraživanja su pokazala? Kako se neko odlučuje da postane psiholog? Šta mislimo o tome što nam stalno traže da im čitamo misli, da im kažemo kakvi su i kako nam je kada nekome od prijatelja ili porodice kažemo u šali “pa ti si lud!”? Da li je psiholozima teže da nađu dečka/devojku?

14:00 – 15:00 – PITAJTE PSIHIJATRA

Koja je razlika između psihologa i psihijatra? Kako se postaje psihijatar? Da li psihijatar daje samo dijagnoze i lekove? Ko i zašto ide u dnevnu bolnicu?

15:30 – 16:30 – PITAJTE PSIHOTERAPEUTA

Ko su zapravo psihoterapeuti? Koliko psihoterapija postoji? Da li se i danas leži na kauču? Koja je razlika između savetovanja i psihoterapije? Kako ću znati koga da izaberem? Koja psihoterapija je “najbolja”? Na vaša pitanja odgovara Jovana Lazarević rebt psihoterapeut pod supervizijom.

CELODNEVNI PROGRAM

KAUČ TERAPIJA Na samom ulazu u Inforoom čeka vas kauč terapija. Dobro se zabavite u ulozi terapeuta ili klijenta.

EKSPERIMENT U saradnji sa Filozofskim fakultetom smo specijalno za vas pripremili jedan vizuelni eksperiment posle kojeg ćete se zapitati da li je svet onakav kakvim ga mi vidimo ili mi samo mislimo da dobro vidimo?

ZID PREDRASUDA Tokom čitavog dana ćete imati priliku da podelite sa nama vaše predrasude, mitove i osećanja na ovom zidu. Svako od nas je imao nekada razne predrasude i to je normalno. Mi želimo da pričamo o tome, mi želimo da kažemo nekada ili i sada još uvek razmišljam tako, ali sam spreman-a da čujem drugačije, da možda promenim mišljenje. I da se ne stidimo toga što smo se nekad stideli. Svi mi smo ljudi, nesavršena bića. Ali učimo svaki dan jedni od drugih. Ne možemo se boriti protiv svog neznanja ako ga nismo svesni. I zato želimo da delimo naše strahove i prerasude. Možda su nas tako naučili, možda smo sami naučili, ali čitav se život uči, zar ne?

Vidimo se u petak :D VI sprat Beogradjanke, prostorije Inforooma. Vaš tim Pricajmo o tome

Pridružite nam se i na facebook-u: https://www.facebook.com/events/717135828374476/