Sofija Ćirić

  • Kategorija: Sample Data-Articles

slika Sofija CiricSofija Ćirić, Geštalt psihoterapeut u edukaciji (Geštalt studio, Beograd, dr Lidija Pecotić), master psiholog

 

Geštalt terapija se bazira na fenomenološkom pristupu i egzistencijalnom susretu klijenta i terapeta. Uloga terapeuta je podržavajuća i u odnosu sa klijentom se pristupa sa poverenjem i poštovanjem. Do klijentovog uvida o određenoj problematici se dolazi putem raznih vežbi poput rada na snu, vođene fantazije, muzike, crteža, što je meni posebno zanimljivo. Polazna tačka za rad na određenom problemu jeste jačanje svesnost u sadašnjem trenutku (primer: šta se dešava kada govoriš o tome, kako se osećaš, o čemu razmišljaš, šta ti je potrebno da...) jer tada klijent postaje svestan svojih potreba i traga za rešenjem. Prepreke na tom putu mogu biti anksioznost, stid, strah, prokrastinacija, stres, tragedija, usamljenost. Geštalt psihoterapija vraća se na rane relacije roditelja i deteta, mapirajući specifične načine odbrane ,,mehanizme kreativne adaptacije“, ,,nezavršene poslove“ u prošlosti, nametnuta ,,moranja“ koja su oblikovala ponašanje pojedinca ali kao takva nisu dovoljna za dalji rast, ispoljavanje potencijala i svega onoga što može biti hranljivo za jačanje psihičkog blagostanja. U kontekstu geštalt terminologije, moje hranljivo okruženje čine divni ljudi a oni su moja porodica, prijatelji, edukatori, profesori, kolege, klijenti. Moja interesovanja su usmerena ka psihologiji, psihoterapiji, putovanjima, ishrani, umetnosti, društvenom aktivizmu..


Ukoliko smatrate da bi ovakav način rada bio zadovoljavajući za Vas ili imate dodatnih pitanja u vezi psihoterapije, pišite na mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Za dodatne informacije o mojoj privatnoj praksi, slobodno mi se obratite putem mail-a Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.